(Rubus idaeus)

Plod maline uzgaja se prvenstveno radi dobivanja soka za prehrambene potrebe. Nakon cijeđenja soka zaostaju sjemenke. Hladnim prešanjem dobiva se ulje bogato cijelim spektrom vrijednih masnih kiselina (sastav ulja pogledajte u tablici) od kojih izdvajamo omega-3 i omega-6 masne kiseline. U sastavu se nalaze i visoke koncentracije vitamina E (alfa i gama tokoferoli) i vitamin A. Ulje je tamno žute do smeđe boje što govori o sadržaju karotenoida koji ima antioksidatvina svojstva.

 

Zahvaljujući svom sastavu, ovo ulje ima izvanredna zaštitna svojstva te pruža koži zaštitu od sunčevog zračenja i djeluje blagotvorno kod ekcema i drugih upalnih stanja kože te obnavlja stanice kože nakon izlaganja suncu. Protuupalno djelovanje daleko je izraženije od drugih poznatih biljnih ulja (avokado, sjemenke grožđa, lješnjak, pšenične klice).

Sastav ulja

 

Zasićene masne kiseline

%

Miristinska C14:0

0,08

Palmitisnka C16:0

3,9

Maslačna

0,06

Stearinska C18:0

2,7

Arahidonska C20:0

0,67

Behenična C22:0

0,18

Lignocerična C24:0

0,08

Nezasićene masne kiseline

%

Palmitoleinska C16:1

0,08

Oleinska C18:1 cis

14,4

Eikosanoična C20:1 omega-9

0,46

Linolna C18:2 omega-6

54,7

Alfa-linolenska C18:6 omega-6

0,06

Alfa-linolenska C18:6 omega-3

22,5

Eikosanoična C20:2

0,10

Ostali sastojci

mg / 100 g

Vitamin E (alfa-tokoferol)

46,1

Vitamin E (gama-tokoferol)

144

Karotenoidi

23

Znanstvena studija (Oomah i sur, Characteristics of raspberry seed oil, Food Chemistry 69 (2000)  187 193) navodi da se malina može primjeniti kao sredstvo zaštite od sunčevog zračenja kao i u izradi krema za prevenciju kožnih iritacija, pasta za zube, pripravaka za tuširanje, balzama poslije brijanja, šampona za kosu i balzama za njegu usana.

Radi sadržaja fosfolipida vrlo je stabilno i ne kvari se ukoliko se čuva na adekvatnoj temperaturi. Fosfolipidi djeluju kao prirodni antioksidans.

Zaštitu od sunčevog zračenja pruža u određenom rasponu UV spektra. Varijacija SPF  ovisi o nizu čimbenika rasta same biljke (stupanj vlage, sunca, kvaliteta zemljišta).

Ulje se može primjenjivati čisto, razrijeđeno sa drugim uljima ili u obliku emulzijskih formulacija (kreme, mlijeko za tijelo, balzami za usne). Kod uljnih miješavina i emulzijskih pripravaka potrebno je primjeniti oko 35 ml pripravka za jedno premazivanje tijela. Smanjujući količinu, stupanj zaštite višestruko pada. Ukoliko se primjenjuje čisto ulje, tada je dovoljno namazati kožu i u tanjem sloju.

2-cileanska-malina

 

Napisao: Valter Ajman, dr.med. fitoaromaterapeut

 

 

Izvori:

  1. B. Dave Oomah i sur: Characteristics of raspberry (Rubus idaeus) seed oil, Food Chemistry 69 (2000)  187 193
  2. Oils of Nature, 2008, O’lenick, Steinberg, Klein and LaVay
  3. Certifikati i analize proizvođača