Tip kože koji imate nasljedna je osobina, a masna koža kod koje dolazi do pojave akni jedan je od tri osnovna tipa. Druga dva su suha i mješovita koža. Akne se najčešće vežu uz pubertetsku i mladenačku dob, no često znaju potrajati i daleko nakon puberteta . U pubertetu pod utjecajem hormona lojne žlijezde pojačano izlučuju masnoće zbog kojeg se na čelu, bradi, nosu i obrazima pojavljuje pojačan sjaj – takozvana sjajna T-zona, pa i leđima. Uzrok ne treba tražiti samo u koži, već i sistemski – akne su znak promjena na nivou  metabolizma.

 

Definicija i uzrok

U osnovi, akne se temelje na pojačanoj diobi stanica u lojnim žlijezdama, pojačanom stvaranju sebuma (loja), neravnoteži lipida u koži i jakoj reakciji na bakterije poput Propionobacterium acnes. Među mladima 80% njih ima masnu kožu, a čak oko 30% odraslih sve do starije životne dobi svoju kožu opisuje kao masnu. Terapeuti najčešće preporučuju djelovanje izvana, direktno na kožu, no za temeljito liječenje uvijek moramo djelovati ”iznutra” zajedno sa kozmetičkim pripravcima.

 

Sistemsko djelovanje

Sistemsko djelovanje je osnovni i najčešće prvi način djelovanja kod velikog broja bolesti i poremećaja. Budući da se akne manifestiraju kao poremećaj na razini kože, a zapravo se radi o metaboličkom disbalansu, potrebno je prvo djelovati sistemski.

akneProlaze se dvije kure, prvo kura sa preparatom korjena čička (SIPF) u trajanju od 3 tjedna, a nakon pauze od tjedan dana nastavlja se tretman sa listom divlje maćuhice. Korjen čička sadrži tvari sa depurativnim djelovanjem na jetru i kožu. Detoksikacija jetre je neophodna kako bi se omogućio njen bolji rad na uklanjanju štetnih tvari iz organizma. Polieni i poliini iz čička vrlo su aktivni protiv raznih vrsta stafilokoka koji često izazivaju kožne infekcije. Divlja maćuhica specifično djeluje na poboljšanje funkcije kože, a pomaže kod masne kože, akni, seboreje i sličnih problema. Priprema se u obliku infuza (čaja).

Radi disbalansa masnoća potrebno je uzimati i biljna ulja boražine ili noćurka tijekom dva mjeseca, što znači tijekom cijele duljine trajanja tretmana. Boražina i noćurak sadrže visoko vrijednu gama linolensku kiselinu prijeko potrebnu organizmu za regulaciju masnoća. Ulja boražine i noćurka može se uzimati u kapsulama ili direktno iz boce putem dozera ili žlice. Pažnju treba obratiti na kvalitetu i rok trajanja ulja, jer su podložna kvarenju. Treba uzimati ulja koja posjeduju svu popratnu dokumentaciju, poželjno je da su iz organskog uzgoja. Tijekom tretmana stručnjaci savjetuju uzimati preparate cinka i vitamina B-kompleksa.

 

Kozmetički tretman

Vanjska upotreba uključuje tonike na bazi hidrolata, a jačina upale diktira koji će se hidrolat koristiti. Kod slabijih upala koriste se hidrolati rimske kamilice, čajevca i timijana linalola. Kod jakih upala izbor je hidrolat timjana timola ili klinčića sa snažnijim protuupalnim djelovanjem. Tonici se nanose na lice dva do tri puta dnevno pomoću vate ili se direktno apliciraju na kožu putem sprej pumpica. Time se izbjegava čišćenje lica sredstvima poput sapuna ili šampona. Tonicima se dodaje i sok aloe vere koja potiče zacjeljivanje kožnih oštećenja.

Jednom do dva puta tjedno potrebno je primjeniti masku od prirodnih glina. U sastav maske uvijek ulaze eterična ulja ružmarina verbenona, čajevca i bušina, a hidrolat se odabire na osnovu jačine upale.

Savjetuje se primjena prirodne kozmetike – noćnih i dnevnih krakneema. U
njihovom sastavu uvijek mora biti ulje lješnjaka i vosak jojobe te neka od eteričnih ulja koja reguliraju masnoće u koži i djeluju protuupalno: mirta cineol, eukaliptus dives, širokolisna lavanda,  elemi, njemačka kamilica ili tanacetum.

Ukoliko nakon zacjeljenja akni zaostanu tamnija područja pigmentacije, njih se lokalno tretira uljem smilja, a nakon toga eteričnim uljem bušina.

Tijekom akutnog izboja akni  ne koriste se pilinzi. Njihova primjena kreće nakon što su zacijelile i posljednje akne na koži. Pilinzi se izrađuju od fino usitnjenih koštica marelice ili masline, a po potrebi se dodaju litotamnijske alge.

Napisao:

Valter Ajman, dr.med., fitoaromaterapeut