Hidrolati

Neki će reći da su hidrolati nusproizvodi destilacije eteričnih ulja. Gledajući sa šireg aspekta oni to zbilja i jesu, mirisna voda koja zaostaje nakon dekantiranja eteričnog ulja kao cvjetna vodica ili hidrolat. Takvi hidrolati mogu se primjenjivati isključivo izvana na koži kao tonici, losioni ili u sastavu proizvoda prirodne kozmetike. Budući da se radi o zaostalom materijalu jednog proizvodnog procesa, on se više ne može standardizirati što znači da nakon ovakvog načina dobivanja nikada nećemo imati dvije destilacije sa istim sastavom hidrolata.

Upravo radi toga je vrhunski francuski proizvođač Florihana krenuo u potpuno drugom smjeru – da bi dobili standardizirani kemijski sastav hidrolata oni ih ne proizvode kao „nus proizvod“ destilacije eteričnih ulja, već ih izrađuju kao samostalni proizvod visokog omjera ekstrakcije. Florihana koristi minimalno 1 kg biljnog materijala za dobivanje 1 litre hidrolata čime se osigurava maksimalna razina aromatičnih molekula i aktivnih sastojaka čija je koncentracija uvijek ujednačena i standardizirana.

Samo ovakvi hidrolati mogu se primjenjivati u hidrolaterapiji – metodi koja podrazumijeva oralnu primjenu hidrolata u svrhu prevencije i lječenja poremećaja i bolesti, a koja je posebno razvijena u Francuskoj kao koljevci aromaterapije.

Budući da sadrže aktivne molekule iz biljaka iz kojih potječu, hidrolati su nestabilni i kvarljivi. Neki proizvođači u njih dodaju konzervanse ili alkohol kako bi im produljili rok trajanja na policama trgovine. Ovakvi hidrolati nisu pogodni za korištenje u terapeutske svrhe.

Hidrolati

2016-11-19T12:26:53+01:00Aromaterapija, Hidrolati|

Neki će reći da su hidrolati nusproizvodi destilacije eteričnih ulja. Gledajući sa šireg aspekta oni to zbilja i jesu, mirisna voda koja zaostaje nakon dekantiranja eteričnog ulja kao cvjetna vodica ili hidrolat. Takvi hidrolati mogu se primjenjivati isključivo izvana na koži kao tonici, losioni ili u sastavu proizvoda prirodne kozmetike. Budući da se radi o [...]