Prirodnu kozmetiku možete izrađivati i kod kuće. Potrebne su vam sirovine, oprema i ambalaža i naravno, znanje. Na ovim stranicama pročitajte niz članaka o izradi pojedinih oblika prirodnih kozmetičkih pripravaka.

Kreme i uljne mješavine za lice – kreme za lice koriste se u svrhu prehrane, hidratacije i zaštite kože od vanjskih utjecaja (vjetar, sunčevo zračenje, nečistoće). Biljna ulja hrane kožu, eterična imaju ljekovito djelovanje dok hidrolati hidratiziraju. Kod uljnih mješavina izostaje komponenta hidratacije stoga su pogodna za korištenje tijekom noći.
Maske za lice – izvlače štetne tvari iz kože i hrane kožu prirodnim mineralima. Glavni materijal za njihovu izradu je glina, koja treba imati vrlo fine čestice, a najkvalitetnija je ona koja ima certifikat da se može unositi i oralnim putem (ventilirane gline).
Pilinge je također najbolje primjenjivati tijekom tuširanja. Prirodni pilinzi predstavljaju mješavinu blagih sredstava koja mehanički skidaju naslage odumrlih stanica kože
Tonici za lice izrađuju se na bazi biljnog glicerola i hidrolata. Od hidrolata koristimo neroli za masnu kožu, ružu za suhu i zrelu kožu, rimsku kamilicu za kožu sklonu upalama i iritaciji, ružmarin verbenon za normalnu i miješanu kožu, hamamelis za blagi „face lifting“, a za losione poslije brijanja hidrolate čajevca, različka i timjana kemotip linalol.
Od ostalih pripravaka, prirodna aromakozmetika može vam ponuditi ulja za njegu kože, balzame za njegu usana, pudere, pakunge, gelove za tuširanje, šampone za kosu, paste za zube, parfeme, deo stickove i sapune.