(Nigella Sativa L.)

Izgled biljke i dobivanje ulja

Crni kim je jednogodišnja mala grmovita biljka visine do pola metra. Cvijetovi su bijele ili svijetlo plave boje. Sjemenke se nalaze u čahuricama koje imaju miris na anis ili komorač. Okus ulja crnog kima je pikantan, papren i gorak, boja mu je zelenkasta. Prirodno raste u zapadnoj Aziji, južnoj Europi i na Bliskom istoku, a kultiviran je u cijelom svijetu. Idealan kemijski sastav postiže kada raste na suhom, pustinjskom području.

Sastav biljnog ulja crnog kima

Hrandibeni sastav

Proteini

21%

Ugljikohidrati

35%

Masti

35-38%

Masne kiseline

Zasićene

18.1%

Jednostruko nezasićene

23.8%

Višestruko nezasićene

58.1%

Nezasićene masne kiseline

Miristinska (C14:0)

0.5%

Palmitinska (C16:0)

13.7%

Palmitoleinska (C16:1)

0.1%

Stearinska (C18:0)

2.6%

Oleinska (C18:1)

23.7%

Linolna (C18:2)(Omega-6)

57.9%

Linolenska (18:3n-3) (Omega-3)

0.2%

Arahidonska (C20:0)

1.3%

Ostale hranidbene tvari

Proteini

208 µg/g

Tiamin

15 µg/g

Riboflavin

1 µg/g

Piridoksin

5 µg/g

Niacin

57 µg/g

Folna kiselina

610 IU/g

Kalcij

1.859 mg/g

željezo

105 µg/g

Bakar

18 µg/g

Cink

60 µg/g

Fosfor

5.265 mg/g

 

Više od polovice masnoća predstavljaju vrijedne višestruko nezasićene masne kiseline koje naš organizam ne može sintetizirati.
Monosaharidi su zastupljeni u obliku glukoze, ramnoze, ksiloze i arabinoze. Sadrži polisahardine komponente koje su korisni izvor

dijetalnih vlakana. Proteini u ulju crnog kima sastoje se od 15 različitih aminokiselina, od kojih je 9 esencijalno, pa ih stoga moramo unositi hranom. Sadrži beta-karoten, saponine i timokinon koji je i privukao pažnju farmacetutske industrije.

Djelotvornost i primjenacrni kim

Za postizanje harmonije rada imunološkog sustava, neophodno je koristiti blage preparate. Snažni lijekovi poput imonosupresiva i
citostatika dovode do trenutnog pozitivnog efekta, no dugoročno djelovanje donosi daleko više štete nego koristi, npr. korištenje
citostatika već u ranim stadijima reumatoidnog artritisa. Zbog sadržaja nezasićenih masnih kiselina, ulje crnog kima pozitivno djeluje na bilancu kolesterola pa se koristi kod stanja povišenog kolesterola u organizmu.

Stanja kod kojih se primjenjuje su hemerodi, ekcemi, kožne gljivice, neurodermitits, psorijaza, astma, bronhitis, kašalj, sklonost infekcijama, akne, bolovi u zglobovima, upala pluća, bolovi u želucu i crijevima, lišajevi, crijevne gljivice, šećerna bolest, upala sinusa, nadimanje, visoki krvni tlak, glavobolje, bubrežni kamenci, poremećaji sna itd. Ulje crnog kima može se primjenjivati i u prehrani za začinjavanje salata i druge hrane, a ukoliko ga se dodaje u kuhana jela, treba ga dodati nakon kuhanja kako se kvalitetni sastojci koje ima ne bi razgradili. Može se nanositi na kožu ili oralnim putem.

Napisao: Valter Ajman, dr.med. fitoaromaterapeut

Studio Aromedica

crni kim