(Nigella Sativa L.)
Izgled biljke i dobivanje ulja
Crni kim je jednogodišnja mala grmovita biljka visine do pola metra. Cvijetovi su bijele ili svijetlo plave boje. Sjemenke se nalaze u čahuricama koje imaju miris na anis ili komorač. Okus ulja crnog kima je pikantan, papren i gorak, boja mu je zelenkasta. Prirodno raste u zapadnoj Aziji, južnoj Europi i na Bliskom istoku, a kultiviran je u cijelom svijetu. Idealan kemijski sastav postiže kada raste na suhom, pustinjskom području.
Sastav biljnog ulja crnog kima
Hrandibeni sastav |
|
Proteini |
21% |
Ugljikohidrati |
35% |
Masti |
35-38% |
Masne kiseline |
|
Zasićene |
18.1% |
Jednostruko nezasićene |
23.8% |
Višestruko nezasićene |
58.1% |
Nezasićene masne kiseline |
|
Miristinska (C14:0) |
0.5% |
Palmitinska (C16:0) |
13.7% |
Palmitoleinska (C16:1) |
0.1% |
Stearinska (C18:0) |
2.6% |
Oleinska (C18:1) |
23.7% |
Linolna (C18:2)(Omega-6) |
57.9% |
Linolenska (18:3n-3) (Omega-3) |
0.2% |
Arahidonska (C20:0) |
1.3% |
Ostale hranidbene tvari |
|
Proteini |
208 µg/g |
Tiamin |
15 µg/g |
Riboflavin |
1 µg/g |
Piridoksin |
5 µg/g |
Niacin |
57 µg/g |
Folna kiselina |
610 IU/g |
Kalcij |
1.859 mg/g |
željezo |
105 µg/g |
Bakar |
18 µg/g |
Cink |
60 µg/g |
Fosfor |
5.265 mg/g |
Više od polovice masnoća predstavljaju vrijedne višestruko nezasićene masne kiseline koje naš organizam ne može sintetizirati.
Monosaharidi su zastupljeni u obliku glukoze, ramnoze, ksiloze i arabinoze. Sadrži polisahardine komponente koje su korisni izvor
dijetalnih vlakana. Proteini u ulju crnog kima sastoje se od 15 različitih aminokiselina, od kojih je 9 esencijalno, pa ih stoga moramo unositi hranom. Sadrži beta-karoten, saponine i timokinon koji je i privukao pažnju farmacetutske industrije.
Djelotvornost i primjena
Za postizanje harmonije rada imunološkog sustava, neophodno je koristiti blage preparate. Snažni lijekovi poput imonosupresiva i
citostatika dovode do trenutnog pozitivnog efekta, no dugoročno djelovanje donosi daleko više štete nego koristi, npr. korištenje
citostatika već u ranim stadijima reumatoidnog artritisa. Zbog sadržaja nezasićenih masnih kiselina, ulje crnog kima pozitivno djeluje na bilancu kolesterola pa se koristi kod stanja povišenog kolesterola u organizmu.
Stanja kod kojih se primjenjuje su hemerodi, ekcemi, kožne gljivice, neurodermitits, psorijaza, astma, bronhitis, kašalj, sklonost infekcijama, akne, bolovi u zglobovima, upala pluća, bolovi u želucu i crijevima, lišajevi, crijevne gljivice, šećerna bolest, upala sinusa, nadimanje, visoki krvni tlak, glavobolje, bubrežni kamenci, poremećaji sna itd. Ulje crnog kima može se primjenjivati i u prehrani za začinjavanje salata i druge hrane, a ukoliko ga se dodaje u kuhana jela, treba ga dodati nakon kuhanja kako se kvalitetni sastojci koje ima ne bi razgradili. Može se nanositi na kožu ili oralnim putem.
Napisao: Valter Ajman, dr.med. fitoaromaterapeut
Studio Aromedica