Eterična ulja i sinergije eteričnih ulja najčešće se u prostoru raspršuju primjenom mirisnih lampica. Te lampice sadrže posudu s vodom u koju se nakapaju eterična ulja, i izvor toplice (najčešće svijeća – lučica). Ugrijana voda isparava i sa sobom u prostor nosi ukapana eterična ulja. Mirisna lampica estetski se lijepo uklapa u prostor, dok je miris eteričnih ulja vrlo ugodan. Upitna je, međutim, terapeutska efikasnost mirisnih lampica. Eterična ulja griju se do temperature isparavanja što dovodi do njihove razgradnje – najviše stradaju spojevi esteri i monoterpeni, a dolazi i do promjene kvalitete mirisa. Osim toga, prilikom procesa isparavanja prvo izlaze spojevi nižeg vrelišta, tek zatim spojevi višeg vrelišta. To znači da u zraku nikad nemamo raspršeno eterično ulje u svom cjelovitom sastavu, pa je i terapeutsko djelovanje upitno.

Postoji nekoliko vrsta difuzera. Najjednostavnije ih možemo podijeliti na difuzere za prostor i terapeutske difuzere. Osnovna namjena prvih je ispunjavanje prostora eteričnim uljima. Eterična ulja u prostoru djeluju na nekoliko načina. Spriječavaju prenošenje virusa i bakterija, ispunjavaju prostor ugodnim mirisom, što može djelovati stimulirajuće, opuštajuće ili poticati koncentraciju, ovisno o uljima koja koristimo. Difuzeri za prostor imaju nekoliko principa rada: jedni rade na principu ventilatora i pamučnih jastučića na koji se nakapaju eterična ulja, dok drugi rade na principu ultrazvučnog raspršivanja eteričnih ulja i vode iz spremnika. Postoje i specijalizirani difuzeri za raspršivanje eteričnih ulja u automobilu. Osim dezinfekcije zraka u automobilu, mogu se primjeniti eterična ulja za održavanje pažnje i budnosti tijekom vožnje (ružmarin cineol, paprena metvica, eukaliptus globulus, ravensara).

daolia difuzeri

daolia difuzeri

Difuzeri su uređaji koji raspršuju eterična ulja u prostor u vidu sitnih kapljica. Za razliku od mirisnih lampica, difuzeri ne ugrijavaju eterična ulja već ih hladna raspršuju u prostor. Ulja se u cjelosti raspršuju u sitne kapljice, što znači da se u zraku nalaze sve aktivne komponente pojedinog eteričnog ulja. Difuzeri su daleko učinkovitiji u ispunjavanju prostora eteričnim uljem – to čine daleko brže od mirisnih lampica ne povećavajući pri tome sadržaj vlage u zraku.

Terapeutski difuzeri koriste se za inhalaciju hladno raspršenih eteričnih ulja. Primjenjuju se kod upalnih stanja dišnih puteva (bronhitis, upala pluća, sinusitis …), terapeutski ili preventivno. Eterična ulja udišu se direktno na način da se nos pozicionira desetak centimetara iznad staklene cjevčice na vrhu uređaja.

stonelia difuzeri

stonelia difuzeri

Način korištenja difuzera

  • za raspršivanje u prostoru eterična ulja uliju se ili nakapaju u za to predviđeno mjesto na difuzeru, uređaj se potom uključi; većina modernijih difuzera radi na principu intervala od 15 do 30 minuta te se potom zaustavi. Rad se nastavlja nakon pauze tako da je zrak u prostoru cijelo vrijeme ispunjen mirisom ulja. Moderni difuzeri dovoljno su snažni da mogu ispuniti prostor veličine do 100 m2.
  • za inhalaciju: u difuzer staviti eterično ulje namjenjeno za tretman određenog problema, uključiti difuzer i približiti nos na oko 10 cm od vrha staklene posudice i udisati oko 5 minuta, dva do tri puta na dan.
  • eterična ulja za dezinfekciju prostora i inhalaciju moraju biti kemotipizirana i visoke aromaterapeutske kvalitete
ventilia difuzeri

ventilia difuzeri

Napisao: Valter Ajman, dr.med., fitoaromaterapeut