Prirodni sapuni i njihova izrada

Sapun kao proizvod rezultat je miješanja ulja biljnog ili životinjskog podrijetla i natrijevog ili kalijevog hidroksida (lužina). Miješanjem lužine i ulja nastaje reakcija saponifikacije što dovodi do neutralizacije lužine tijekom nekoliko tjedana sazrijevanja sapuna. Stoga možemo zaključiti da se sapun radi sa lužinama, ali ih ne sadrži.

Ključni moment u izradi sapuna koji određuje uspjeh ili neuspjeh u izradi je pravilno odmjeravanje i vaganje svih sastojaka. Promjena u količini sastojaka receptura mora se uskladiti sa saponifikacijskom kartom.

Vrijeme koje je u prosjeku potrebno za ugušćivanje smjese kako bi postala dovoljno tvrda za vađenje iz kalupa je 24 do 48 sati. Sapunima na bazi biljnih masnoća potrebno je dulje vremena za postizanje željene tvrdoće od onih izrađenih iz masnoća životinjskog porijekla. Sapun treba izvaditi iz kalupa kada postigne konzistenciju tvrdog sira. U toj fazi sapun se može bez problema rezati na pločice.

Sapuni narezani na ploške polože se na komad papira u dobro ventiliranoj prostoriji koja ima prirodni izvor svjetlosti. Tijekom procesa sazrijevanja ostatak lužine se neutralizira što dovodi do stvaranja bijelih naslaga na površini sapuna koje se mogu odstraniti struganjem ili se isperu kada je proces sazrijevanja završio.

Većina sapuna dobivenim hladnim postupkom ima pH oko 9 (blago lužnati). Industrijski dobiveni sapuni imaju pH malo iznad 7 što se postiže korištenjem visoko koncentriranih kiselina. pH se u sapunima dosta teško kontrolira, a utvrditi se može korištenjem lakmus papira. Prirodni sapuni sadrže visoko vrijedna ulja koja se dodaju na poseban način kako bi se sačuvala njihova ljekovitost.

Za izradu sapuna potreban je slijedeći pribor: zaštitna oprema (rukavice i naočale), posuda za izradu sapuna od nehrđajućeg čelika ili potpuno ispravnog emajla, ribež, nož za sireve, posuda ili vrč za mjerenje, vaga, žlice različitih veličina, kapaljka, kalupi, stara deka ili ručnik, oštar dugački nož, natrijev i kalijev hidroksid, spužvica, termometar i ostalo ukoliko je potrebno.

Kalupi za izradu sapuna mogu biti uobičajene kućne plastične podloške iz kuhinje u kojima dolaze razne namirnice, lateks kalupi za kolače ili velika ravna posuda za pečenje biskvita ukoliko želimo sapun izrađivati u velikim pločama koje ćemo kasnije rezati. Treba izbjegavati kartonske kalupe jer se razmekšaju pa izgube oblik. Također izbjegavati treba aluminijske i druge metalne kalupe koji nisu od nehrđajućeg čelika jer će doći do korozije pod djelovanjem slobodne lužine.

Sapune režite dugačkim i tankim kuhinjskim nožem.

Izrada sapuna uči se na verificiranim edukacijama iz fitoaromaterapije i prirodne kozmetike. Također organiziramo i jednodnevne tečajeve izrade prirodnih krutih sapuna.

Sadržaj radionice:

  1. Uvod i definiranje sapuna i procesa saponifikacije
  2. Sirovine u izradi sapuna (biljna ulja, lužine, boje i mirisi, dodaci)
  3. Vrste sapuna koji se izrađuju na radionici:

–          kruti sapuni sa dodatkom voća i povrća

–          kruti sapuni sa suhim dodacima (ružine latice, zobene pahuljice, štapići cimeta)

–          kruti sapuni sa medom i pčelinjim voskom

–          kruti sapuni sa visoko vrijednim biljnim uljima

–          kruti sapuni sa mlijekom i čokoladom

–          kruti šamponi za kosu

–          tekući sapuni: lanolinski, kokosov, kremasti, mliječni, sa jajetom

–          Praktične recepture i izrada sapuna za različite tipove kože

Trajanje: Radionica traje jedan dan (od 10.00 do 18.00 sati) uz pauzu za ručak. Svaki polaznik samostalno izrađuje sve vrste pripravaka te iste može ponijeti sa sobom kući. Svaki polaznik dobiva skriptu sa teoretskim gradivom i recepturama.