KAKO  POSTATI  FITOAROMATERAPEUT

 

Kako postati fitoaromaterapeut – od 2009. godine u Hrvatskoj postoji program usavršavanje za zvanje fitoaromateterapeuta verificiran od strane Ministarstva znanosti i sporta sa stejcanjem zvanja fitoaromaterapeut.

Program edukacije provodi se u Zagrebu i Rijeci, a od 2014 godine i u Splitu.

Edukacija traje godinu dana (kroz dva semestra) a održava se vikendima (subota i nedjelja). Raspored predavanja dobije se na prvom predavanju. Edukacija se sastoji od teoretskog i praktičnog dijela, završnog rada i završnog ispita.

U prvom dijelu savladavaju se teoretska znanja neophodna za razumijevanje i uspješno savladavanje praktičnog dijela. Uče se osnove anatomije i fiziologije, polaznici se upoznaju sa građom i funkcijom ljudskog tijela. Potom slijedi izučavanje botanike i fitokemije. U tom dijelu uče se osnove građe biljaka i biljnih organa, ljekovitost i sadržaj aktivnih tvari kao i eterična ulja i njihov kemijski sastav i djelovanje na organizam.

Potom slijedi praktični dio fitoaromaterapije gdje polaznici stječu teoretska i praktična znanja o primjeni ljekovitog bilja i eteričnih ulja u terapeutske svrhe. U praktičnom dijelu uči se izrada različitih oblika primjene ljekovitog bilja i eteričnih ulja: uljne mješavine, gelovi, izrada kapsula i oleokapsula, izrada čepića i vagitorija, načini primjene sušenog i svježeg ljekovitog bilja uz niz receptura za preventivne i terapeutske potrebe.

Zasebna cjelina je područje prirodne kozmetike gdje polaznici savladavaju izradu kozmetičkih pripravaka: krema, mlijeka, pilinga, maski i blata, losiona, balzama, gelova za tuširanje, šampona, sapuna, pasti za zube i drugih pripravaka.

 

Neke od nastavnih cjelina koje uključuju veliki broj praktičnih nastavnih sati:

 1. Fitoaromaterapija u tegobama mišićno koštanog sustava:
 • osteoartritis, reumatoidni artritis, giht i drugi problemi ovog sustava; praktična izrada uljnih otopina i gelova
 1. Fitoaromaterapija u tegobama živčanog sustava i osjetila:
 • Depresija, nesanica, multipla skleroza i drugi problemi ovog sustava; praktična izrada kapsula i inhalacijskih pripravaka i kapi za nos
 1. Fitoaromaterapija u problemima imunološkog sustava:
 • Alergijske reakcije, autoimuni procesi i drugi problemi ovog sustava; praktična izrada oleokapsula
 1. Fitoaromaterapija u tegobama krvožilnog sustava:
 • Hipertenzija, ateroskleroza, venske tegobe i drugi problemi ovog sustava; praktična izrada uljnih otopina i gelova
 1. Fitoaromaterapija u tegobama probavnog sustava:
 • Gingivitis, parodontoza, tonzilitis, gastritis, čir na želucu, hepatitisi različitih uzroka, inzulin neovisni dijabetes, povišeni kolesterol, metabolički sindrom i drugi problemi ovog sustava; praktična izrada kapsula s eteričnim uljima sa praškastim ekscipijensom
 1. Fitoaromaterapija u tegobama urogenitalnog sustava:
 • Cistitisi različitih etiologija, benigna hiperplazija prostate, infekcije spolnog sustava (HPV, HSV, gljivične infekcije) i drugi problemi ovog sustava; praktična izrada vagitorija i supozitorija
 1. Fitoaromaterapija kod kožnih tegoba:
 • Gljivične infekcije kože i noktiju, bolesti lojnih žlijezda, psorijaza, atopijski dermatitis i drugi problemi ovog sustava; praktična izrada emulzijskih sustava
 1. Fitoaromaterapija u tegobama dišnog sustava:
 • Sinusitis, astma, kronična opstruktivna bolest pluća i drugi problemi ovog sustava; praktična izrada melata i sirupa
 1. Fitoaromaterpija u tegobama endokrinog sustava:
 • Hipertireoza, hipotireoza, dismenoreja, menopauzalne tegobe i drugi problemi ovog sustava
 1. Prirodna kozmetika:
 • Praktična izrada kupki s biljnim iscrpinama, pilinzi (u kućnoj izradi i profesionalni pilinzi), maske i blata, tonici i ulja za njegu (jednostavni i složeni tonici za lice, individualna ulja za lice i ulja po tipovima kože); eumlzijski sustavi (lanolinska krema, kreme sa raznim vrstama emulgatora, tekuće emulzije (mlijeka za tijelo); gelovi; šamponi i gelovi za tuširanje sa prirodnim tenzidima; izrada pasta za zube; izrada balzama i melema (za usne, kožu tijela i lice) i drugi pripravci.

Voditelj nastave: Valter Ajman, dr.med, fitoaromaterapeut

Ukupno trajanje edukacije je 185 nastavnih sati. Po položenom završnom ispitu svaki polaznik dobiva Uvjerenje i diplomu i stječe zvanje “fitoaromaterapeut”.

 

Za prijavu i upis potrebno je nazvati Učilište Profokus na telefon 01 / 4856 386.