(Cupressus sempervirens)

U grčkom i latinskom nazivu ove biljke krije se ime otoka Cipra gdje ovo visoko i elegantno stablo raste samoniklo. U našim krajevima, samonikli rast čempresa vidi se samo na području okolice Dubrovnika, a tradicionalno se sadi uz groblja i perivoje. Simbolika ovog stabla vrlo je duhovna, ono prati nit života od rođenja do smrti i u tom se smislu ritualno koristila tijekom antičkih vremena. U grčkoj mitologiji povezan je s Hadom, bogom podzemlja i mrtvih. Danas čempres predstavlja simbol vječnosti.

Čempres eterično ulje Florihana
 

Karakterološki, čempres predstavlja unutarnju snagu čovjeka, osobu punu mudrosti, snage,  ponosa i snažnog duha.

Drvo čempresa vrlo je otporno na truljenje stoga se nekad upotrebljavalo kao sirovina u drvnoj građi. Naraste u visinu i do 25
metara.čempres

Eterično ulje dobiva se destilacijom vodenom parom grančica i listova biljke. U svom sastavu krije uglavnom monoterpene i
seskviterpenske alkohole te niz drugih aktivnih tvari u manjoj količini. Ulje je snažnog limfotoničkog i venetoničkog djelovanja – pojačava tonus vena i limfnih žila. Stoga se primjenjuje kod proširenih vena, hemoroida i otečenih nogu. Budući da djeluje na smanjenje otoka, primjenjuje se i kod adenoma i upala prostate. Vrlo je važno odabrati ispravno ulje fitoaromaterapeutske kvalitete na način da se dobro pročita detalje napisane na deklaraciji proizvoda.

Plavi čempres (Callitris intratropica) vrsta je čempresa koja raste u Australiji i daje eterično ulje plave boje radi sadržaja azulena. Snažnog je protuupalnog djelovanja pa se koristi u tretmanima kožnih upala i infekcija. Rijetko se nađe na tržištu. Oprez je potreban da se ne zamjeni s vrstom arizonskog čempresa (Cupressus arizonica) kojeg neki autori zabunom zovu plavi čempres. Oprez je potreban budući da su neki kemotipovi arizonskog čempresa neurotoksični.

 

Napisao: Valter Ajman, dr.med. fitoaromaterapeut

 

čempres[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]