Ljekovito bilje. Fitoterapija je medicinska disciplina koja u svrhu liječenja, prevencije bolesti i očuvanja zdravlja koristi cijele biljke ili dijelove biljaka, te njihove ekstrakte.

Liječenje biljem je najstariji način pomoći kod različitih zdravstvenih poremećaja i bolesti. Povijesni dokumenti govore o uporabi balzama, mirisa, biljnih ulja, aromatičnih vodica, masti i smola u drevnom Egiptu, Indiji, Kini, Grčkoj, od antičkog doba, preko srednjeg vijeka sve do danas.

Danas se ljekovito bilje najčešće koristi u vidu čajeva. Međutim, kuhanjem se uništava više od 70% vitamina topivih u vodi, dok sušenjem biljke nestaju sva eterična ulja. Ekstrakcijom u alkoholu dobivamo tinkture koje su korisne ukoliko trebamo vrlo usko specifični učinak.

Revoluciju u fitoterapiji napravili su SIPF preparati, integralne otopine svježeg ljekovitog bilja. Ljekovito se bilje obrađuje svježe, unutar 12 sati nakon berbe. Konzumiraju na način da se jedna do dvije čajne žličice smjese otope u čaši vode pri čemu dobijemo otopinu svježe ljekovite biljke u čaši. Za sada postoje na tržištu slijedeće integralne otopine: ehinacea, artičoka, pasiflora, matičnjak, maslačak, kopriva, crni ribiz, fukus i čičak.

Korak naprijed u fitoterapiji postignut je standardiziranim iscrpinama svježeg ljekovitog bilja (EPS) koji tek trebaju stići na naše tržište.

U zemljama EU zakonski je točno određen sastav, oznaku, oblik doziranja i uporaba pojedinih gotovih biljnih pripravaka na temelju znanstvenih spoznaja. U Europskoj uniji znanstveno savjetodavno vijeće za liječenje biljem ESCOP (European Scientific Cooperative for Phytotherapy) prikuplja i usklađuje podatke o djelotvornosti pojedinih biljnih pripravaka.