Gljivice žive na našoj koži i sluznicama i s njima smo neprekidno u dodiru putem različitih predmeta iz neposrednog okoliša. Infekcije se najčešće javljaju kod pada imuniteta, što se može desiti tijekom neke druge bolesti, fizičke iscrpljenosti, neravnomjerne prehrane, nedostatka vitamina i minerala … Oštećenja na koži i sluznicama tada postaju mjesto gdje se gljivice razmnožavaju i izazivaju upalnu reakciju. Infekcije najčešće zahvaćaju područje kože, sluznicu usne šupljice i spolnih organa, kosu i nokte.

 

Pripravci za lokalnu primjenu

gljiviceKod gljivičnih infekcija uvijek treba djelovati lokalno i sistemski. Lokalno se nanose uljne mješavine ili kreme koje sadrže protugljivična eterična ulja, dok sistemski djelujemo preparatima za poticanje rada imunološkog sustava poput  SIPF Echinacea. Neophodno je prilagoditi prehranu i po potrebi dodatno unositi deficitarne vitamine i minerale.

Ovisno o dubini zahvaćenog tkiva kože ili sluznice, gljivične infekcije dijelimo na površinske, kožne (zahvaćaju cijelu debljinu kože) i potkožne (zahvaćaju tkivo ispod kože). Prema tome se i izrađuju pripravci za njihovo tretiranje. Eterična ulja sa protugljivičnim djelovanjem su čajevac, palmarosa, ružino drvo, timjan kemotip geraniol, geranij burbon, lovor, eukaliptus globulus, metvulja i timjan timol. Ova ulja poredana su po snazi potugljivičnog učinka i sukladno težini infekcije pripravljaju se njihove mješavine. Obično se u smjesu dodaje i biljno ulje tamanua koje pojačava protugljivični učinak eteričnih ulja.

Najčešće zahvaćena područja su stopala (između prstju i nokti), pazusi i prepone te spolni organi. Sva ova područja neophodno je držati suhima tijekom dana, što znači da ukoliko se noge pretjerano znoje, treba promijeniti čarape jednom do dva puta tijekom dana. Vlažna područja izuzetno su sklona razvoju gljivica. Kod pojačanog znojenja, tijekom jutra se nanosi puder sa protugljivičnim uljima kako bi se održala suhoća, a ujedno ostvarilo protugljivično djelovanje. Nakon tuširanja i prije spavanja sva zahvaćena područja dobro osušiti ručnikom, lagano, ne trljati. Nakon toga nanesti u tankom sloju uljnu smjesu sa protugljivičnim uljima. Tretman treba trajati 10 do 14 dana, nakon čega se napravi pauza i ponovi još jedan ciklus kako bi se gljivice zasigurno uklonile sa zahvaćenog područja.

Kod gljivične infekcije ženskih spolnih organa, izrađuju se vagitoriji sa protugljivičnim uljima, koji se primjenjuju dva puta dnevno, tijekom 10 – 14 dana. Kod zahvaćenosti noktiju, tretmani traju najmanje mjesec dana, a mogu i duže. Kada je zahvaćeno vlasište, preporučuje se utrljavanje uljne mješavine (pakunga) sa protugljivičnim sastojcima na zahvaćena područja, a kosu treba prati sa šamponima koji sadrže gore navedena eterična ulja. Gljivične infekcije usne šupljine tretiraju se otopinom za ispiranje kojih ima na tržištu i kao gotovih aromaterapeutskih proizvoda.

Nakon tretmana simptomi i znakovi infekcije potpuno nestaju. Ponavljane infekcije ili slab odgovor na terapiju obično ukazuju na postojanje slabijeg imuniteta ili određenih bolesti. Ukoliko je određen točan tip gljivice koja je uzročnik bolesti, tada možemo i vrlo precizno određenim uljima djelovati specifično na tu određenu gljivicu.

 gljivice

Prevencija

Za sprječavanje ponovne infekcije važno je slijediti ove upute:
– izbjegavati nošenje uske odjeće

– izbjegavati sintetičko donje rublje

– nositi pamučne gaćice i čarape
– održavati osjetljiva područja suhima tijekom dana (brisanje, puder)

– presvući se nakon izlaska iz bazena ili mora
– ako već imate gljivično oboljenje, posebnu pozornost posvetite pranju rublja, jer uobičajen način pranja ne uklanja gljivice, osim visoke temperatura, pa se preporučuje iskuhavanje i glačanje rublja.

– donje rublje i čarape treba svakodnevno mijenjati.

– nakon kupanja ili tuširanja dobro posušiti osjetljiva područja (ne trljati ručnikom!)

– uzimati kvalitetne probiotike radi regulacije crijevne flore, a posebno tijekom antibiotske terapije (probiotici moraju biti formulirani na način da vrijedna bakterijske kulture ne budu uništene djelovanjem kiseline u želucu)
– smanjiti unos šećera i alkohola, prestati pušiti

– ne spavati u rublju koje ste nosili cijeli dan nego odjenite spavaćicu ili pidžamu.

– kod brisanja intimnih područja, brisati ga u smjeru od naprijed prema straga, jer gljivice nastanjuju probavni sustav te je zbog blizine analnog otvora povećana mogućnost infekcije kod žena

– izbjegavati uporabu jakih sapuna (koji su deklarirani da uništavaju 100% bakterija) za pranje kože jer oni uništavaju normalnu bakterijsku floru koja nas štiti od razvoja gljivičnih infekcija

– radite na jačanju imunološkog sustava pravilnom prehranom, uzimanjem multivitamina s mineralima (naročito onih koji sadrže željezo i cink) i redovitim fizičkom aktivnosću

 

Napisao:

Valter Ajman, dr.med., fitoaromaterapeut