Kadulja (ljekovita)

(Salvia officinalis)

Kadulja potječe s Mediterana, posebno s područja oko Jadranskog mora, a kultivirana je i u drugim europskim zemljama. Višegodišnja je biljka sa drvenastom stabljikom u podnožju. Raste u grmovima do visine od 70 cm sa duguljastim sivo-zelenim baršunastim listovima koji šire karakterističan miris. Cvijetovi veličine oko 2 cm su plavo-ljubičaste boje. Kadulja cvate tijekom svibnja i lipnja, ovisno o lokaciji.

kadulja

Listovi kadulje sadrže 1,5 do 2% eteričnog ulja koje se uglavnom sastoji od monoterpenskih ketona i to 35 do 60% tujona, 20 do 35% kamfora (u kadulji sa naših područja količina kamfora je obično niža od tujona, dok kadulja iz Albanije sadrži više kamfora od tujona) i 1 do 15% cineola. Ulje sadrži i monoterpenske alkohole borneol i bornil-acetat, linalol i terpineol, te 6 do 15% seskviterpena viridiflora i kariofilena. U biljci se nalazi i 2 do 6% tanina sa ružmarinskom kiselinom kao glavnom komponentom, kao i gorke diterpenske tvari poput karnosola, rozmanola, izorozmanola, svi odreda izuzetno snažni antioksidansi. Od ostalih tvari u kadulji se nalaze i flavonidi (1 do 3%) sa luteolinskim i apigeninskim derivatima kao i glikozidi flavona. Antioksidanse u kadulji predstavljaju fenolni glikozidi.

Kadulja se najčešće primjenjuje kod upalnih stanja u usnoj šupljini poput gingivitisa i stomatitisa i to na način da se priprema infuz sa grgljanje. Čaj od kadulje koristi se kod poremećaja probave, nadutosti, upalnih stanja sluznice probavnog sustava. Protuupalno djelovanje kadulja ima radi sadržaja ursoličke kiseline. To je djelovanje jače od lijeka indometacina (nesteroidni protuupalni lijek). Eterično ulje ima snažno antimikrobno djelovanje protiv Bacillusa subtilisa, vrsta gljivice Candida i Aspergulus flavus.

kadulja

Protuvirusno djelovanje također se pripisuje eteričnom ulju. Neki terpenoidi iz kadulje pokazali su antimutagena svojstva (štite od genske mutacije). Kadulja se koristi i kao antihidrotik – za smanjivanje noćnog znojenja i općenito znojenja radi psihosomatskih uzroka. Radi regulatornog djelovanja na hormonski sustav kod žena (estrogenomimetik – imitira djelovanje estrogena), kadulja (list biljke i eterično ulje) se koristi za poboljšavanje simptoma menopauze, posebno napada vrućine. Eterično ulje kadulje ima lipolitičko djelovanje pa se stoga nalazi u sastavu uljnih smjesa za utrljavanje protiv celulita. U tradicionalnoj narodnoj medicini kadulja se koristi za zaustavljanje sekrecije mlijeka.

Neželjene popratne pojave nastaju kada se spravljaju pripravci sa više od 15 g lista po dozi ili kod dugotrajnog korištenja. Tujon iz eteričnog ulja je toksičan ako se nepropisno dozira i može izazvati simptome poput ubrzanog rada srca, napada vrućine, grčeva i vrtoglavice. Kadulja se ne smije koristiti kod osoba sa epilepsijom budući da tujon, kamfor i cineol imaju epileptogena svojstva. Kadulja je kontraindicirana u trudnoći i tijekom dojenja (osim za zaustavljanje lučenja mlijeka) kao i kod upale i zatajenja bubrega te kod estrogen ovisnih tumora (tumori dojke i jajnika).

kadulja-hidrolat

Način pripreme: za grgljanje se u kipuću vodu stavi 3 g fino izrezanih suhih listova, pusti se da odstoji 10 minuta a zatim se procijedi i koristi toplo. Za tretman noćnih znojenja i za probleme probavnog sustava čaj se priprema od 1,5 do 2 g fino narezanih listova na gore opisani način, ali se ohladi prije nego se popije.

Za rješavanje problema usne šupljine koristan je i hidrolat kadulje.

Regulativa: prema Pravilniku o dodacima prehrani (NN 126/2013) kadulja je navedena kao dozvoljena vrsta uz napomene: eterično ulje u dodacima prehrani nije dopušteno, vremensko ograničenje primjene biljke je najdulje 2 tjedna, ne preporučuje se trudnicama i dojiljama.

Napisao: Valter Ajman, dr.med., fitoaromaterapeut

Izvori:

  1. Max Wichtl: Herbal Drugs and Phytopharmaceuticals
  2. Simon Mills, Kerry Bone: The Essential Guide to Herbal Safety
  3. Francis Brinker: Herbal Contraindications and Drug Interactions
  4. Stribor Marković: Fitoaromaterapija
[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]