Makadamija biljno ulje

Makadamija biljno ulje

(Macadamia integrifolia)

Stablo makadamija oraha jedna je u nizu biljaka porijeklom iz Australije i Indonezije (Sulawesi). Otkrivena je u 19. stoljeću kada se makadamijapočinje i uzgajati. Prve plantaže zasađene su na Havajima radi sličnosti klimatskih uvjeta s istočnom Australijom.  Makadamija drvo naraste u visinu do 20 metara, ima sitne orašaste plodove čijim se hladnim tiještenjem dobiva lagano i bistro ulje mirisa na orašaste plodove. Ukoliko ulje nema mirisa, vjerovatno se radi o rafiniranom ili dezodoriranom ulju koje je izgubilo ljekovito djelovanje.

Makadamija Florihana
 

Stablo je zeleno tijekom cijele godine. Ime je dobilo po botaničaru Johnu Macadamu koji je prvi opisao ovu vrstu. Danas se makadamija uzgaja u velikom broju zemalja koje veći dio godine imaju toplu klimu. I danas je Australija najveći proizvođač i izvoznik makadamija oraščića i ulja. Odmah iza nje slijede Havaji.

Ulje makadamija oraha je lagano, vrlo brzo prolazi kroz kožu. Stoga je jedno od najčešće korištenih ulja u aromaterapiji – koristiti ga se kao nosivo ulje za eterična ulja. Radi brzog upijanja nije dobro za primjenu kod masaže. U kozmetičkim pripravcima daje lagane kreme i mlijeka za svakodnevnu njegu kože i ne ostavlja debeli masni trag.

Ulje je sigurno za primjenu, stabilno je i otporno na kvarenje. Ima visok sadržaj jednostruko nezasićenih masnih kiselina od kojih je dominantna oleinska. Sadrži vrlo visok postotak (25%) palmitoleinske masne kiseline. Ova se masna kiselina nalazi u sastavu masnoća kože mladih ljudi, dok joj se s godinama zastupljenost smanjuje. Stoga je ulje makadamije uvijek pristuno u sastavu pripravaka za njegu zrele i oštećene kože.

Plodovi makadamije vrlo su ukusni za jelo. Nalaze se i na našem tržištu. Radi sastava masnoća, konzumacija plodova ili ulja povoljno djeluje kod povišenih masnoća u krvi, posebice “lošeg” kolesterola. Ulje makadamije može se koristiti i u kulinarstvu za pripremu raznih vrsta jela.

 

Napisao:

Valter Ajman, dr.med., fitoaromaterapeut

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]