Prirodna njega kože – prirodna kozmetika

Kozmetika prirodna. Ljekovito bilje, biljna i eterična ulja koriste se za njegu tijela i kože od davnina. Moderna se aromakozmetika razvija tek posljednjih pola stoljeća zaslugom francuskih aromaterapeuta.

Prednost prirodne kozmetike je što se u izradi pripravaka koriste prirodni materijali koje koža prepoznaje i ugrađuje ih u svoje stanice. Klasična kozmetika može sadržavati dobivene destilacijom nafte poput parafina i vazelina koji ne hrane kožu. Često je bogata konzervansima kako bi proizvodi dugo vremena mogli stajati na policama trgovine. Veliki broj kemijskih supstanci u sastavu može izazvati kožne reakcije, pa čak i alergije. U prirodnu se kozmetiku ne dodaju konzervansi, ona se izrađuje prema potrebama i tipu kože. Stoga je takve pripravke potrebno držati u hladnjaku kako se ne bi pokvarili.

Izradu prirodne kozmetike možete savladati i sami na vikend tečaju ili verificiranoj edukaciji, te si nakon toga izrađivati kozmetičke pripravke koji su vam potrebni.

kozmetika prirodna

Kozmetika prirodna – preparati

Kreme i uljne mješavine za njegu lica – dnevne kreme imaju zaštitno i hidratizirajuće djelovanje, dok su noćne kreme hranjive i terapeutske. Nekim tipovima kože više odgovara noćnu kremu zamijeniti uljnim mješavinama za njegu kože.

Maske za lice – izvlače štetne tvari iz kože i hrane kožu mineralima. Glavni materijali za njihovu izradu su prirodne gline. Maske se nanose na kožu jednom tjedno prije tuširanja u tankom uz djelovanje od 30 do 40 minuta.

Pilinge je također najbolje primjenjivati tijekom tuširanja. Prirodni pilinzi predstavljaju mješavinu blagih sredstava koja mehanički skidaju naslage odumrlih stanica kože. Mogu se izraditi od usitnjenih koštica maslina, marelice, bambusa, kakaovca i drugih materijala. Pilinzi se primjenjuju jedan puta tjedno.

Tonici za lice izrađuju se na bazi biljnog glicerola i hidrolata. Od hidrolata koristimo neroli za masnu kožu, ružu za suhu i zrelu kozu, rimsku kamilicu za kožu sklonu upalama i iritaciji, ružmarin verbenon za normalnu i miješanu kozu, hamamelis za blagi „face lifting“, a za losione poslije brijanja hidrolate čajevca i timjana kemotip linalol. Tonici se nanose jednom do dva puta dnevno i ostave se da ih koža potpuno upije.

Od ostalih pripravaka, prirodna aromakozmetika nudi vam preparate za njegu usana, pudere i gelove za kožu, pakunge i šampone za kosu, sapune i gelove za tuširanje, paste za zube itd.

Sastojci prirodne kozmetike

Sastojci prirodne kozmetike su hladno tiještena biljna ulja, eterična ulja, biljni emulgatori, hidrolati, biljni glicerol i dodatne aktivne tvari. Biljna su ulja dio masne faze svake kreme. Ona njeguju i hrane kožu, a služe i kao nosioci eteričnih ulja koja se u njima lako otapaju. S obzirom da se mogu nanositi na veće površine tijela, potrebno je da budu visoke aromaterpaeutske kakvoće, nerafinirana i hladno prešana. Bazna se ulja međusobno razlikuju, a najčešće se koriste slijedeća: bademovo za suhu i osjetljivu kožu; makadamija za brzo upijanje i njegu zrele kože; lješnjak u preparatima za proširene vene i popucane kapilare; jojoba kod akni i seboroičnih infekcija; avokado za hidrataciju i omekšavanje suhe kože; plod divlje ruže za zrelu kožu te kod ožiljaka, bora, opeklina; tamanu ulje kod bakterijskih, virusnih i gljivičnih infekcija; ulje pšeničnih klica, sezama, boražine, macerati kantariona, nevena, centele i druga ulja.

Njega kože „iznutra“

Koža je povezana sa funkcijom drugih organa, posebno jetre. Na kožu i jetru djeluje pripravak velikog čička (Arctium lappa) u obliku integralne otopine (SIPF). Čičak djeluje na jetru i kožu iz kojih potiče uklanjanje štetnih tvari, blago snizuje šećer u krvi i djeluje direktno protiv stafilokoka koji su i najčešći uzročnici kožnih infekcija. Za čišćenje kože koristi se i čaj od lista divlje maćuhice (Viola tricolor) za poboljšanje funkcija i regulaciju izlučevina na koži. Čaj od lista maćuhice koristi se tijekom nekoliko mjeseci.

Za regulaciju profila masnoća u krvi savjetuje se uzimanje uzimanje zdravih masnoća nakon jela: ulja boražine ili noćurka i omega-3 kiseline. Ulja se uzimaju kroz duže vrijeme, tijekom 2 do 3 mjeseca. Preporučuje se uzimanje ulja u obliku kapsula. Važno je da navedena ulja imaju ispravan omjer omega-3 i omega-6 masnih kiselina.

Valter Ajman, dr.med.

Studio Aromedica