Celulit – tretman

Poticanje cirkulacije u zahvaćenim tkivima osnova je svakog tretmana, uz detoksikacijsko djelovanje na jetru, regulaciju prehrane i fizičke aktivnosti.

Što je celulit i kako nastaje?

Limfa je tekućina koja ima osnovnu ulogu otplavljivanja štetnih tvari iz tkiva. Kada se poremeti mikrocirkulacija, dolazi do nakupljanja tih tvari što za posljedicu ima promjene u vezivnom tkivu kože koje kolagenom okružuje masne stanice. Masne se stanice povećavaju i nastaje oteknuće. One bivaju potisnute prema plićim slojevima kože čime postaju vidljive izvana. Proces ima tendenciju napredovanja, i prema tome se razlikuju stupnjevi celulita. U prvom stadiju celulit se vidi tek nakon pritiska na kožni nabor u obliku jamica i kvržica. Drugi je stadij proces nakupljanja vezivnog tkiva oko masnih nakupina, nakon pritiska na kožu jamicama i kvržicama treba dulje vrijeme da nestanu. U trećem stadiju celulit je uznapredovao do potkožnih kvržica i koža poprima oblik „narančine kore“. Na dodir može biti hladna i djelomično izgubiti osjetljivost. U četvrtom su stadiju kvržice bolne na dodir, lokalizirane na bedrima, bokovima, oko koljena, a ponekad i na trbuhu.celulit

Anticelulitna eterična i biljna ulja
Tretman celulita se sastoji od utrljavanje uljne mješavine jednom do dva puta dnevno u tankom sloju na zahvaćena područja. Smjesa se sastoji od pomno odabranih eteričnih ulja koja potiču rad limfnog sustava, cirkulaciju, otplavljivanje viška tekućine i razgradnju masnih stanica, a istovremeno njeguju kožu. Svrha ovog tretmana je da eterična ulja dođu u dublje slojeve kože i djeluju na celulit, stoga je potpuno krivo zamotavati dijelove tijela u foliju ili termo deku jer znojenje ima potpuno suprotan efekt – tjera ulja van iz kože. Mješavina se sprema u brzoupijajućim nosivim biljnim uljima lješnjaka i makadamije. To su slijedeća eterična ulja:

  1. atlaski ili himalajski cedar potiče rad limfnog optoka i otjecanje viška tekućine
  2. bobice borovice potiču rad bubrega i izlučivanje mokraće i toksina
  3. čempres potiče vensku cirkulaciju
  4. ružmarin kemotip cineol potiče arterijsku cirkulaciju
  5. limunski eukalpitus ili limunska trava djeluju na potkožno masno tkivo i djeluju protuupalno kod bolnog celulita
  6. kadulja pomaže djelovanju limunskog eukaliptusa djelovanjem na masno tkivo
  7. limun se koristi ukoliko uz celulit postoji i problem sa popucalim kapilarama

Postoji zabluda o djelovanju eteričnog ulja cimetovca na celulit. U smjesu nikako NE DODAVATI eterično ulje cimeta jer ono nema nikakvo djelovanje na celulit, već samo dovodi do iritacije i crvenila na koži.

Ljekovito bilje koje djeluje na masnoće
U prehranu je potrebno uključiti što više svježeg voća i povrća, ribu i bijelo meso. Voće i povrće nezaobilazan su izvor vitamina i minerala koji su nam neophodni za funkciju cjelokupnog metabolizma. Lisnato povrće sadrži puno vlakana što potiče probavu.
        Na regulaciju masnoća djelovati će list artičoke kao integralna otopina (SIPF). Pripravak alge fukus je stimulator metabolizma (u obliku integralne otopine), potiče uklanjanje viška masnoća i savjetuje ga se uzimati za vrijeme cijelog trajanja anticelulitnog tretmana. Oprez je potreban kod pojačanog rada štitnjače.

celulit

  1.  Mehaničko djelovanje na celulit
            Dnevno utrljavanje ulja kod kuće predstavlja određenu vrstu mehaničke stimulaciju u vidu masaže. Mehanička stimulacija za cilj ima uklanjanje štetnih tvari iz perifernog tkiva zahvaćenog celulitom, poticanje limfne i venske cirkulacije i pojačanje tonusa mišića.

Mjere ključne za uspjeh tretmana i održavanje željenog stanja
        Nakon postizanja željenih rezultata, stanje se može održavati tijekom duljeg vremenskog perioda pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću. Vrlo je bitno unositi  dovoljnu količinu tekućine u organizam, što podrazumijeva minimalno 2 litre dnevno (vode, čajeva, nezašećerenih prirodnih sokova). Svakako isključiti koncentrirane voćne sokove i gazirane napitke jer sadrže veliku količinu kemijskih tvari poput konzervansa, umjetnih boja i poboljšivača okusa.

Napisao:

Valter Ajman, dr.med. fitoaromaterapeut