Zglob je mjesto dodira dviju ili više kostiju čije su površine prekriva hrskavica. Omotan je zglobnom membranom koja luči tekućinu za podmazivanje kako bi zglobne površine lakše klizile jedna uz drugu. Sve zglobne strukture vrlo su nježne i lako se mogu oštetiti djelovanjem unutarnjih ili vanjskigh faktora. Vanjski faktor najčešće je trauma – uganuće, iščašenje ili lom koji dovode do oteknuća i smanjene pokretljivosti. Tu ubrajamo i povećanu tjelesnu težinu koja dugotrajno opterećuje zglob i dovodi do njegovog pojačanog trošenja. Najčešći unutarnji faktor predstavljaju upalni procesi uključujući autoimuni proces kod reumatoidnog artritisa.

Reumatoidni artritis je kronična bolest koja se najčešće javlja između 20.  i45. godine, češće kod žena, a bez liječenja se postupno pogoršava. Može zahvatiti sve zglobove na tijelu. Radi se o autoimunoj bolesti , greški imunološkog g sustava radi koje tijelo napada vlastito tkivo u zglobnim membranama. Rezultat je kronična upala sa tegobama koje mogu varirati po rasprostranjenosti i težini simptoma. Dokazano je da emotivni stres pogoduje razvoju bolesti. Simptomi su bol i otečenost zahvaćenih zglobova te jutarnja ukočenost zglobova šake.

Prevencija i liječenje

Cilj liječenja reumatskih bolesti je kontrola imunološkog odgovora, reumatoidni artritissmanjenje bolova i povećanja pokretljivosti zgloba. Potrebno je naučiti imunološkii sustav da ne reagira protiv vlastitog organizma. Stoga se fitoaromaterapeutski tretmani temelje na  dva osnovna pristupa: simptomatski i drenažni.

Simptomatski pristup: cilj je ublažiti simptome nastale upalom zglobova. Postoje brojni načini koje smije propisati samo školovani fitoaromaterapeut. Od ljekovitog bilja najčešće koristimo list crnog ribiza, list koprive i korjen harpagofita.

Crni ribiz (Ribes nigrum) je jedan od najboljih prirodnih antireumatika. Aktivne tvari smještene su u listovima, a ne u plodu crnog ribiza. Najkvalitetniji preparati dobiveni su od svježe biljke i sadrže najveću koncentraciju aktivnih tvari poput SIPF preparata lista crnog ribiza. Primjenjuje se u suzbijanju simptoma i olakšavaju tegobe pacjentima sa reumatoidnim artritisom i drugim upalnim bolestima zglobova (osteoartritis, giht, infekcijske upale).

List koprive (Urtica dioica) priprema se i u obliku infuza, a se pije tri puta dnevno. Ima antireumatsko i diuretičko djelovanje te stimulira lučenje žuči. I kod koprive je bolje uzimati preparate napravljene od svježe biljke jer jedino oni sadrže sve aktivne tvari neophodne za terapijsko djelovanje. Može se koristiti list koprive u prehrani ili SIPF otopina lista koprive.

Harpagofit je biljka porijeklom iz Južne Afrike. U fitoterapiji koristimo njen korijen koji sadrži iridoide kao aktivnu tvar. Ima protuupalno i blago analgetsko djelovanje. Primjenjuju se suhi standardizirani ekstrakti u obliku kapsula jer se aktivne tvari razgrađuju prolaskom kroz kiseli medij želuca.

Aromaterapijom također možemo djelovati preventivno i kurativno. Masaža bolnih zglobova analgetskim uljima olakšati će tegobe i povećati pokretljivost zglobova. U tu svrhu koriste se ulja ravensare, limunskog eukaliptusa, paprovca, lovora, muškatni orah, borovice, zimzelena ii đumbira.

Ulje crnog kima (Nigella sativa) neizostavno je u tretmanima svih poremećaja gdje imunološki sustav prejako reagira, pa tako i kod reumatoidnog artritisa.

Kod izrazito akutnih napada artritisa i u stanjima gdje je pokretljivost zgloboda izrazito bolna a upalni proces uznapredovao, potrebno je prvo potražiti liječničku pomoć uz klasične medicinske tretmane. Kad je upalni proces stavljen pod kontrolu, može se započeti i sa fitoaromaterapeutskim pristupom.

reumatoidni artritisDrenažni pristup: jetra je organ odgovoran za proizvodnju imunoglobulina, ključnih proteina u imunološkomm sustavu, stoga početak terapije treba usmjeriti na regulaciju njene funkcije. Nerijetko je funkcija jetre oslabljena zbog opterećenosti različitim toksinima i lijekovima koje treba preraditi i odstraniti iz organizma. Stoga su ostale funkcije jetre oslabljene, između ostaloga i regulacija razine imunoglobulina u organizmu.

Prvo što treba učiniti je drenaža nekim od biljnih preparata artičoke, maslačka ili čička. Nakon drenaže u trajanju od tri tjedna, olakšana je kontrola imunološkogg odgovora, te pažnju možemo posvetiti ublažavanju simptoma. Drenaža jetre kod osoba s artritisima provodi se rano u proljeće i još jednom prije ljeta, potom u jesen. Potrebno je napomenuti da ovakav pristup donosi rezultate nakon određenog vremenskog perioda a ne odmah po početku tretmana.. Bez obzira na dug period, ovakav pristup dovodi do trajnog poboljšanja stanja, dok neliječenje reumatoidnog artritisa tijekom godina ima tendenciju pogoršanja. Ovakav pristup kompatibilan je sa terapijom koju propisuje klasična medicina. Drenaža jetre ne smije se provoditi u slučaju žučnih kamenaca ili upale žuči i jetre.

 

 

Napisao:

Valter Ajman, dr.med., fitoaromaterapeut