Veliki čičak je dvogodišnja biljka koja naraste u visinu 1 do 1,5 metra. Listovi su veliki i srcoliki, veći pri dnu biljke dok se prema vrhu smanjuju. Cvjetne glavice ljubičaste su boje, nalaze se na kratkim stapkama i velike su do 4 cm u promjeru. U fitoterapijske svrhe koristi se korijen biljke koji je velik, razgranat, veličine do 40 cm i ide duboko u tlo.

 

AKTIVNE TVARI I NJIHOVO FARMAKOLOŠKO DJELOVANJE

Korijen čička sadrži od 27 do 45% inulina, sluzave tvari poput ksiloglukana i kiselih ksilana (sveukupno 69% polisaharida. Eteričnih ulja sadrži 0,06 do 0,18% od čega je identificirano 66 komponenti od čega su farmakološki najvažniji seskviterpeni i seskviterpenski laktoni. Uz to sadrži poliene i čičakpoliine (sumporni spojevi), 1,9 do 3,65% polifenolnih spojeva uključujući kavenu i klorogeničnu kiselinu. Butirolaktoni poput arktigenina i njegovog glikozida arktiina do sada se je uspjelo pronaći samo u voću tako da čičak jedini ima korijen u kojem je dokazano prisustvo ovih spojeva. Svojim sastavom veliki čičak djeluje blago hipoglikemički (smanjuje razinu šećera u krvi), potiče rad jetre i lučenje žuči, djeluje protiv bakterija (stafilokoki, streptokoki) i regulira lučenje masnoća u koži.

INDIKACIJE I NAČIN KORIŠTENJA INTEGRALNE OTOPINE ARTIČOKE

Opće je prihvaćeno stajalište da se pripravci korijena čička koriste kod kožnih tegoba. Sumporni spojevi djeluju direktno protiv gram pozitivnih bakterija streptokoka i stafilokoka. Stoga se primjena velikog čička savjetuje kod infekcija poput folikulitisa i impetiga. Budući da regulira lučenje masnoća u koži, najbolje djelovanje vidi se kao terapija “iznutra” kod upalnih stanja kože praćenih nereguliranim lučenjem kožnog loja, a to su akne, psorijaza i seboreja. Stoga se veliki čičak sa opravdanjem naziva i “čistačem kože”.

čičakIntegralna otopina velikog čička primjenjuje se tako da se 5 ml (jedna čajna žličica) pripravka otopi u čaši vode i popije tri puta dnevno pola sata prije glavnih obroka. Terapijska kura čičkom mora trajati tri do četiri tjedna. Nakon početka terapije može doći do kratkotrajnog pogoršanja simptoma bolesti što se pripisuje početku procesa drenaže, budući da čičak potiče rad jetre i lučenje žuči. To pogoršanje ne zahtijeva prekid terapije. Pravo djelovanje čička uočava se kako se tretman odmiče prema kraju. Integralna je otopina idealna za uporabu jer se sačuvana cjelokupna količina aktivnih tvari koje bi se sušenjem uništile.

KONTRAINDIKACIJE I INTERAKCIJE S DRUGIM LIJEKOVIMA

Oprez je potreban kod osoba sklonim alergijama na veliki čičak. Kod uzimanja inzulina ili oralnih lijekova za smanjenje šećera u krvi potrebno će biti pratiti razinu šećera u krvi i korigirati dozu lijekova ukoliko se uzimaju paralelno sa pripravcima korijena velikog čička, budući da on djeluje blago hipoglikemički (smanjuje razinu šećera u krvi).

Napisao:

Valter Ajman, dr.med.
fitoaromaterapeut

 

Izvor:
1. Max Wichtl: Herbal Drugs and Phytopharmaceuticals
2. Simon Mills i Kerry Bone: The Essential Guide to Herbal Safety
3. Francis Brinker: Herb Contraindications and Drug Interactions
4. Stribor Marković: Fitoaromaterapija[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]