Maska za lice i blato za tijelo

Kako smo i obećali, pred vama je nastavak teme “Wellnes u vašoj kupaonici” u kojem pokušavamo ukazati na sve blagodati korištenja prirodne kozmetike u funkciji opuštanja i relaksacije u vlastitom domu, uz minimalan financijski trošak.

Danas ćemo vas upoznati sa izradom i korištenjem maski za lice i blata (maski) za njegu kože tijela, izrađenih od prirodnih sirovina.

Maska za lice 2

Maska za lice

Maske se sastoje od prirodnih glina, glicerola, biljnih i eteričnih ulja. Gline donose koži potrebne minerale, glicerol hidratizira kožu, biljna ulja hrane dok eterična ulja djelju specifično npr. reguliraju mašćenje, djeluju protuupalno itd.

Receptura za izradu maski za lice (cca 35 do 50 g)

  1. Odvagati 30 g gline
  2. Dodati 1 do 2 g biljnog ulja prema tipu kože: jojoba ili shea maslac za masnu kožu, ulje badema za normalnu ili suhu kožu; tamanu kod upalnih promjena
  3. Dodati eterična ulja (5 – 6 kapi) po izboru: kod masne ili problematične kože mirta cineol, eukaliptus dives, širokolisna lavanda; kod suhe kože palmarosa, ruža dok se eterično ulje sjemena mrkve koristi kod oštećene kože.
  4. Postupno dodavati hidrolat i miješati dok smjesa ne poprimi konzistenciju paste. Hidrolat izabrati prema tipu kože. Maska se ne smije mrviti ili kliziti po koži, to je znak da je presuha. Miješanje treba izvoditi tijekom 5 minuta kako bi se svi sastojci pravilno izmiješali.

Maska se nanosi na suhu kožu. Ostavljaju se do pola sata te se nakon toga ispiru u vodi (najbolje pod tušem). Masku je najbolje primjenjivati jednom tjedno. Nakon maske na lice se nanosi hranjiva krema.

Maska za lice 1

Blato (maska) za njegu kože tijela

Blato (maska) za tijelo nanosi se na suhu kožu. Osnova za izradu blata za tijelo je glina, a izbor gline ovisi o potrebama kože. Gline sadrže neophodne minerale koji hrane kožu.

 

Receptura za izradu blata (maske) za njegu kože tijela

Blato za tijelo se priprema na slijedeći način: u posudu stavite 6 žlica gline, 1 dl soka aloe vere, žlicu biljnog ulja i eterična ulja prema tipu kože. Lagano miješajte uz dodavanje vode da dobijete kremastu smjesu koja se lagano može nanijeti na kožu. Smjesu blata nanesite na željene dijelove tijela. Blato pustite na koži da se osuši tijekom pola sata do 40 min i nakon toga isperite vodom.

Rezultat toga bit će glatka, čista i mineralima nahranjena koža.

Toliko za ovaj put – nadamo se da ćete iskušati neki od recepata te uživati u opuštanju u vlastitom domu, a mi za vas pripremamo novi nastavak krajem idućeg tjedna.