Njega kose završni je dio iz serijala Wellness u vašoj kupaonici. U njemu ćemo posebnu pažnju posvetiti pakunzima i šamponima za kosu kojima ćete vašoj kosi podariti jednu posve novu dimenziju njege.

Pakung za kosu

Ukoliko su vašoj kosi ispucali ili posvijetlili vrhovi, oslabio korijen, ukoliko se kosa lomi i slabog je sjaja, njega kose pakungom pravo  je rješenje.

njega koseStoga savjetujemo da nikako ne zaboravite u vaš wellness program u kupaonici uključiti i pakung za kosu. Pakung se nanosi na suhu kosu prije pranja. Nanosite ga lagano prstima kako bi se cijelom dužinom kose pravilno rasporedio.

Ukoliko njega kose pakungom uključuje i vlasište, lagano ga utrljavajte kružnim pokretima u vlasište dok ne prijeđete cijelu površinu tjemena.

 

Savjetujemo da ukoliko želite dodatno pojačati njegovo djelovanje, kosu omotate folijom i prekrijete ručnikom kako bi došlo do zagrijavanja, čime će njega kose pakungom imati snažniji efekt, a time i bolji učinak. Umotanu kosu ostavite najmanje pola sata.

 

Prirodni paknug trebao bi se sastojati od biljnih i eteričnih ulja koja hrane kosu i jačaju korijen kose. Biljna ulja koja imaju najsnažniji efekt u prehrani kose svakako su ulje sezama, ulje avokada, ulje kantariona, ulje pšeničnih klica i ulje kokosa.

Eterična ulja koja preporučujemo za korištenje su ulje palmarose, ulje ylang-ylanga, ulje pačulija,ulje narda i ulje ružmarina cineola.

Prilikom odabira proizvođača ulja svakako vodite računa da to budu visoko kvalitetna certificirana organska ulja. Smjesu za pakung je potrebno prethodno pripremiti u čaši ili bočici.

njega kose

 

Recept za uljni pakung od 30 ml

Biljno ulje pšeničnih klica                                  15 ml

Biljno ulje sezama                                             15 ml

Eterično ulje ružmarin cineola                          10 kapi

Eterično ulje palmarose                                    10 kapi

 

Šampon za kosu (iz šamponske baze)

Njega kose nakon pakunga, bitna je koliko i sami pakung. Zbog  jednostavnosti pripreme u nastavku ćemo prvenstveno govoriti o šamponima za kosu koji se pripremaju iz gotovih šamponskih baza.

Da bi njega kose šamponiranje dobila željeni efekt, u šamponsku bazu potrebno je umiješati neke od slijedećih tvari: eterična i biljna ulja, vodeni ljekoviti ekstrakti poput infuza, SIPF pripravci. Što ćete umiješati i u kojoj količini ovisi o tipu kose i eventualnim problemima koje vaša kosa ima (suho ili masno vlasište, perutanje, lomljenje ili ispadanje kose…).

Njega masne kose jedan je od najčešćih problema, pa vam stoga u nastavku donosimo jednostavnu recepturu za rješenje navedenog problema.

Recept za šampon za masnu kosu (oko 300 ml)

Za problem masne kose preporučamo koristiti infuz lista ružmarina i kadulje. Dvije jušne žlice lista ružmarina i jedna jušna žlica kadulje kuhaju se 5 minuta u 100 ml vode i odmah procijede. U 250 ml šamponske baze umiješa se 30 ml navedenog infuza i 50 kapi širokolisne lavande.

Kao rezultat dobit ćete potpuno prirodni šampon koji će pomoću u rješavanju masne kose, a vaša kosa će vam na tome biti zahvalna.

njega kose

 

Toliko o wellnessu u vašem domu – uskoro slijede novi tekstovi, s također vrlo aktualnim temama.