Kupke su današnja tema  novog dijelu iz serijala Wellness u vašoj kupaonici. Mirisne kupke najbolji su recepti za zdravlje, ljepotu i opuštanje.

Kupke su zahvalne jer u njih možemo dodavati različite sastojke, kao što je npr. sol (oko pola kg na kadu punu vode) koja dovodi do detoksikacije i olakšava plutanje cijelog tijela u vodi radi djelovanja na silu uzgona. Takav osjećaj plutanja dovodi do potpune relaksacije i opuštanja mišića.

kupkeKupke su svakako bolje ukoliko se u njih dodaju i eterična ulja, a njihov izbor opet ovisno o cilju koji želimo postići. Eterična se ulja prvo moraju otopiti u emulgatoru, a zatim umiješaju u vodu. Emulgator služi za ravnomjerno raspršivanje ulja po cijeloj kupki.

Naime, ukoliko eterična ulja ukapamo direktno u vodu, većina ulja će isplivati na površinu i ubrzano ispariti, a neka mogu i nadražiti dijelove kože koji nisu uronjeni u vodu.

Najbolji emulgator je Polisorbat 60, a mogu se koristiti i “priručni” emulgatori iz domaćinstva, kao što su  sojino vrhnje med, kravlje vrhnje ili mlijeko.

Budući da se tijekom kupke potiču metabolički procesi, dobro je uz to popiti i čaj sastavljen od biljaka koje smiruju organizam i potiču znojenje: cvijet bazge ili crnog sljeza, cvijet lipe, a po želji možemo dodati plod šipka ili kamilicu, ovisno o efektu koji želimo postići.

 

Kupke i njeni pozitivni učinci

Kupke imaju cijeli niz pozitivnih utjecaja na organizam, a sve sa ciljem vaše relaksacije s jedne strane, kao i očuvanja zdravlja s druge. Ovdje ćemo vas upoznati s 3 najčešće:

Vruće kupke (oko 38 stupnjeva C) dovode do širenja kožnih pora, dok sol prisutna u kupki potiče pojačani izlazak tekućine iz kože čime se odstranjuju nečistoće i toksini. Ovakve kupke potiču rad znojnica što je dobro kod prehlade i drugih upalnih stanja. U ove kupke dodajte eterična ulja koja potiču rad imunološkog sustava (ravensara, čajevac, limun).

kupke

 

Umjereno tople kupke (do 34 stupnja C) služe za smirenje i relaksaciju. Opuštanje mišića jedan je od najvažnijih efekata koji ćete postići. U ove kupke možete dodati čitav niz eteričnih ulja, ovisno o vašoj želji: “cvjetne mirise poput jasmina, ruže, ylang-ylanga ili “citruse kao što su mandarinu, bergamot, naranča… Opuštanje mišića jedan je od najvažnijih efekata kupke.

 

Mlake kupke  (do 25 stupnjeva C) koristimo kada želimo razbuditi, potaknuti i okrijepiti organizam. U ove kupke poželjno je dodati eterična ulja sa stimulativnim djelovanjem: eukaliptus, metvica, bor, ružmarin kemotip cineol ili verbenon.

 

Kupajte se onoliko dugo koliko vaš organizam to traži, i pritom ne zaboravite uživati i opustit se. Prethodno pripremite čašu svježe iscijeđenog soka od naranče kojeg ćete popiti nakon završetka kupke kako bi obnovili energiju.

slika3a